TEPKİLİ ESNAFA BAŞKAN GÜNEL’DEN CEVAP
Yenihaber Kuşadası Gazetesi Muhabiri Fatma Yavaş Batmaz, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ile gündeme dair röportaj gerçekleştirdi. Başkan Günel, eski belediye binasın yerine yapılacak kent meydanı, kentteki altyapı çalışmaları ve diğer konularla ilgili açıklamalarda bulundu
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ile eski belediye çevresinde bulunan ve iş yerlerinin yıkılmasına tepki gösteren esnafa karşılık açıklamalarda bulundu.
Başkan Günel, Yenihaber Kuşadası TV’ye konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Kent Meydanının yapılmasıyla ilgili karar 2017 yılında alınmış. Yani o alandaki kiracılarımız 2017 yılından beri biliyorlar. Yani sürpriz değil. 2018’den beri 6 yıldır haksız olarak işgalci durumdalar. 2019’da ben göreve geldiğimde kent meydanının projesini hayata geçireceğimizi söyledim. Bununla ilgili toplantılar yaptık. En son tahliye için süre verdiğimde yüzde 90 esnafımız orayı boşalttı. Bir yıl daha süre verin diyenler oldu. Bahsettiğiniz pankartları asan arkadaşlarımız, bir yıl daha süre verirseniz mutlu ayrılırız demişlerdi. O bir yıl süreyi de verdik. Nitekim verdiğimiz tarih itibariyle projesi bitti, zemin etütleri yapıldı. Her yönüyle hazır. Düğmeye basmamız gerekiyordu. Belediye binamızı boşalttık. Biz bin 300 personeli olan belediyemizi boşalttık. Ne kadar ciddi ve kararlı olduğumuz buradan belli. Şu an başka bir yerde hizmet veriyor. Meydanı yıkacağız ve kent meydanı yapacağız. Yaşayan 150 bin insana hizmet edecek bir kent meydanı. Üç kişi ucuz kirada oturma hevesiyle bu kentin projeleri engellenmeli mi? Kaldı ki gereken süre verilmiş. Orada bir mağduriyet söz konusu değil. Onu hiç kimse iddia edemez çünkü bilgileri dahilinde. İstenilen süre onlara verildi. Gerekli fırsat verildi. Küçük esnaf mağdur oluyor iddiası doğru değil. Bu şundan kaynaklanıyor. Belediye yerinde ucuz oturulur, Kuşadası’nda kira bile verilmez düşüncesi hakim olduğu için bu düzen değişti Artık Belediyenin imkanları ve fırsatlarını Kuşadası için kullanacağız. Birkaç kişi için değil. Orada bir sürü kiracımız vardı yüzde 90’ını orayı boşalttı. 10-12 kişi kaldı. Onlar da orayı boşaltmamak için her yolu denediler ama doğru değil. Ben arkadaşlara diyorum ki bu kentte yapılacak diğer ticari ünitelerde onlara öncelik vereceğiz. Orası bir Kemeraltı (İzmir) değil. İnşaat ömrünü tamamlamış, kentin ortasında bulunan bir bina. Dolayısıyla orası kente yepyeni bir alan olarak kazandırılacak. Orada yeni bir ticari ünite yapılmadan neyin sözünü verebiliriz ki? Yaptığımız zaman buradaki esnafa öncelik vereceğiz dedim. Ben belediye binamı bile kiraya taşıdım. Yapıldığı zaman iş birliği yapan arkadaşlara öncelik vereceğiz. Ben zorluk çıkaran arkadaşları biliyorum.”
“HİZMETİN OLDUĞU YERDE ZAHMET OLUR”
Fatma Yavaş Batmaz: Altyapı çalışmalarına çok önem veriyorsunuz. Niye bu kadar çok yollar kazıldı yorumları yapılıyor. Neler söyleyeceksiniz?
Ömer Günel: Beş katlı bir bina yapıyorsunuz. Her katın demirini ayrı mı atarsınız? Yoksa beş katın demirini atıp sonra mı binayı çıkarsınız? Ben doğalgazı getirdiğim bir mahallede ASKİ’ni su şebekelerinin tamamını yenilediği bir dönemde ne yapalım, bir metre bir metre mi yapalım? Böyle bir inşaat tekniği mi var. Biz bir tane sokak yapmıyoruz, 50 bin metrekarelik Cumhuriyet Mahallesini yapıyoruz. Herkes inşaat tekniğini çok iyi biliyor maalesef. İnsanların doğalgaz diye talepte bulunduğu bir ortamda Cumhuriyet Mahallesi şanslı bir mahalle, doğalgaz geldi. Aski bütün içme suyu şebekelerini yeniledi. Biz altyapıyı, yağmur suyu hatlarını yapıyoruz. Üst yapıyı da Nisan ayını bulmadan tamamlayıp bitireceğiz. Hemşehrilerim buna biraz katlansın. Hizmetin geldiği yerde zahmet olur. Bunlara katlanmadıkları sürece iş birliği yapmadıkları sürece ben onlara nasıl hizmet edeceğim? Edemezsin. Orada bütün sokakları bozmaya meraklı değilim ama bu işin başka yönetimi yok. Biraz sabır. Esnaf 50 yıl beton üstünde oturdu. Hiç sesleri çıkmadı. Çıktı, dört ayda turistik çarşıları yaptık. Bu kadar hızlı çalışabilen, 24 saatini bu kente harcayan ekibe de saygı duymak lazım. Çalışmalar bitinceye kadar birazcık sabır rica ediyorum.”
Fatma Yavaş Batmaz: Belediye kafelerindeki fiyatlandırmalar nasıl oluyor. Vatandaşlar fiyatların çok yüksek olduğunu söylüyor. Bu konudaki düşünceleriniz neler?
Ömer Günel: Vatandaşlarımız ellerine kağıt kalem alsınlar. Sahildeki bütün kafeleri gezsinler. Bizim kafelerimizden daha düşük fiyatlı olanı getirsinler ben hemen o fiyatların daha altına çekeceğim. Hatta üç günde çayları bedava dağıtacağım. Ben bu şikayetleri aldım. Arkadaşlarımız sahildeki kafelerde denetimlerini yaptı. Çoğuz zaman mahallelerdeki çay fiyatlarından ucuz. Belediye yeri diye zarar etme gibi bir hedefimiz olamaz. Kar hedefimiz de olamaz. Çay, kahve, kendi emsallerinin çok altında.”
“MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜNCEM YOK”
Fatma Yavaş Batmaz: Bir diğer sorumuz; başkanlık mı milletvekilliği mi?
Ömer Günel: “Başkanlık. Milletvekilliği gibi niyetim hiç olmadı. Benim siyasetim Kuşadası ile ilgili. Ben yerel siyasetçiyim. Yaşadığım kenti çok seviyorum. Beni motive şey de yıllardır yapılamayanları yapabilecek iddiası. 20 yıldır yapılmayanları 3,5 yılda yaparak iddiamın doğruluğunu ağır ağır kamuoyuna kanıtlıyorum. Hizmet etmekten keyif alıyorum. İmkansız denilen şeyleri imkanlı hale getirmeyi hedefliyorum. Siyasetimin başı da sonu da Kuşadası. Kuşadası dışında bir planım, hevesim, hedefim yok. Kentimde yaşayan insanlara görev boyunca hizmetimi yapacağım. Görev verirlerse bu görevi bir yıl daha ifa edeceğim. Ondan sonra hayatımıza bakacağız.”
Fatma Yavaş Batmaz: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz anısına düzenlenen turnuvada sizi sahada görecek miyiz?
Ömer Günel: Öyle bir plan yapmamıştım ama siz söyleyince aklımda ışık yandı. Tabi ki zevkle oynarım. Şehit Savcımızın anısına yapılan bir turnuvada bir maçta oynamak beni mutlu eder, onurlandırır. Arkadaşlarımla konuşacağım, en yakın maçta kadroya beni de yazsınlar. Yenihaber Kuşadası Gazetesine ve TV’ye bu röportaj için teşekkür ediyorum. İyi yayınlar diliyorum. Başarılar diliyorum.