ÇERÇİOĞLU VE RÜŞVET ÇALKANTISI
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın talimatıyla, CHP'li Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve 32 bürokrat hakkında verilen soruşturma izni büyük yankı uyandırdı. İddialara göre, 30 milyon liralık ihalenin 3'te birini alan bir kişi, karşılığında belediye bürokratlarına rüşvet verdi.
İçişleri Bakanlığı'nın, 2021'de verdiği soruşturma izni sonrasında bakanlık müfettişleri tarafından CHP'li Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve üst düzey bürokratların da aralarında bulunduğu 32 kişi hakkında ön inceleme raporu hazırladı. Ancak Çerçioğlu ve diğer şüpheliler Danıştay'a itirazda bulundu. Yeni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya göreve geldikten sonra tekrar soruşturma izni verdi. Bu izin çerçevesinde, yeniden rapor hazırlandı.
İçişleri Bakanlığı Raporunda Şok Edici Detaylar: FETÖ'nün Belediyeler İmamı İfşa Etti!
İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan 200 sayfalık tevdi raporu, CHP'li Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve 32 bürokrat hakkında yürütülen soruşturma dosyasının iç yüzünü gün yüzüne çıkardı. Raporda, FETÖ'nün belediyeler imamı Erkan Karaarslan'ın İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişliğine verdiği ifadesine yer verildi.
Karaarslan'ın ifadesinde, "SAMPAŞ adlı yazılım ürünlerinin sahibi Şekip Karakaya'nın 2014 ve 2015 yıllarında Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne verdiği hizmetlerin karşılığında bir bedelin ödenmesi için benimle iletişim kurduğunu" belirttiği ortaya çıktı. Karaarslan, "Bu 3 yıl süresince verdiği hizmetin bedeli için ne kadar talebi olduğunu ve çözümlerini görüşmek istediklerini" ifade etti ve ekledi: "Sayın başkan dahil konunun ilgilileri ile toplantı organize ettim. İhaleden önce firmanın ayarlandığı ve ödenecek rakamların önceden konuşulduğu anlaşıldı."
İhale Öncesi Usulsüz Ödemeler: İfadelerde Çelişkili Açıklamalar Ortaya Çıktı
İçişleri Bakanlığı'na yapılan ihbar sonrasında ortaya çıkan belgelere göre, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin SAMPAŞ şirketine ihale yapılmadan önce usulsüz olarak ödeme yaptığı iddia edildi. İhbarı yapan Erkan Karaarslan, verdiği ifadesinde, 2.8 milyon liralık ödemenin usulsüz olduğunu itiraf etti, ancak bu miktarın 1 milyon lirasını kendi aldığını gizledi.
Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin SAMPAŞ şirketine 11 Ağustos 2015 tarihinde 1 milyon 988 bin 877 lira 58 kuruş, 31 Aralık 2015 tarihinde 558 bin 148 lira 50 kuruş, 31 Aralık 2015 tarihinde ise 297 bin 74 lira 24 kuruş olmak üzere toplamda 2 milyon 811 bin 189 lira 32 kuruş ödeme yaptığı belirlendi.
Rüşvet Skandalı Büyüyor: SAMPAŞ'a Yapılan Ödeme Karşılığında 10 Milyon TL Rüşvet İddiası
Erkan Karaarslan'ın SAMPAŞ şirketine ödeme ayarladığını itiraf etmesinin ardından ortaya çıkan belgelere göre, bu ödeme karşılığında yaklaşık 10 milyon lira rüşvet alındığı öne sürüldü. Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) tarafından hazırlanan rapora göre, SAMPAŞ şirketi, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nden aldığı ödemeden sadece 26 gün sonra, 26 Ocak 2016'da iki ayrı işlemde toplam 944 bin lirayı Erkan Karaarslan'ın şirketine transfer etti.
SAMPAŞ şirketine ihalesiz ödeme ayarlayan ve itirafçı olan Erkan Karaarslan, SAMPAŞ şirketinden aldığı paranın bir kısmını ise Aydın Büyükşehir Belediyesinin üst düzey bürokratlarının hesabına gönderdi. MASAK tarafından hazırlanan raporda, 2016'da Daire Başkanı Özlem Bayraktaroğlu'na 300 bin lira, Teftiş Kurulu Başkanı Önder Yeğen'e 2015 ve 2016 yıllarında yaklaşık 115 bin lira, Genel Sekreter Yardımcı Bülent Bozbaş'a 5 bin lira, Daire Başkanı Egemen Emre Beşli'ye 20 bin 684 lira gönderdiği tespit edildi.