“KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ DÜNYANIN EN BÜYÜK KARA DEPREMLERİNDEN BİRİ"

Japonya Tohuku Üniversitesi Profesörü Shinjin, TRT Haber’e konuk olarak Kahramanmaraş depremini değerlendirdi. Prof. Shinjin, “Böylesi büyük kabul kırılma ve kabuk hareketi bin yıl sonra görünür” diyerek Kahramanmaraş depreminin dünyanın en büyük kara depremlerinden biri olduğunu vurguladı.

“KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ DÜNYANIN EN BÜYÜK KARA DEPREMLERİNDEN BİRİ"

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde meydana gelen depremleri yorumlayan Prof. Shinjin, “Bu Türkiye’de yaşanan deprem bin yılda bir görülecek deprem. Kabukta geniş alanda hareket meydana geldi. Böylesi büyük kabuk kırılma ve kabuk hareketi bin yıl sonra görülür. Türkiye’deki depremde ortaya çıkan enerji Kobe ve Kumomoto depremlerinden 15 kat büyüktü” dedi.

"MERKEZ ÜSSÜ YÜZEYE YAKIN OLUNCA ETKİSİ BÜYÜK OLDU"

Türkiye’de de depreme ilişkin geçmiş yıllarda araştırma yapan Shinjin, "Türkiye’deki son deprem Çin’deki Si Xu An, Alaska, Yeni Zelenda ve Tibet depremlerinden daha büyük ve kötüydü. Üstelik saydıklarımın üçü kırsal kesimde oldu, can kaybı azdı. Türkiye’dekiler ise doğrudan yerleşim yerlerinde meydana geldi. Türkiye’de, en son 1939’daki Erzincan depremi böyleydi. Zemindeki güçlü sarsıntı yıkımın boyutunu bu denli büyüttü. Yani merkez üssü yüzeye yakın olunca etkisi daha büyük oldu" yorumlarını yaptı.

"NORMALDEN BÜYÜK ÇOKÇA ARTÇI MEYDANA GELDİ"

Shinjin, yakın zamanda olabilecek depremlerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, “Arap plakası Anadolu plakasına doğru hareket ediyor ama aynı zamanda çok sayıda fay hattı da var. Karmaşık bir hat. İşte bu yüzden Türkiye’deki depremden sonra çok sayıda ve normalden büyük çokça artçı sarsıntı meydana geldi, gelmeye devam ediyor. Büyük depremler uzun fay hatları boyunca meydana gelir. Yapıların oldu fay hattı 200 kilometre uzunlukta ve buradaki gerilim sonucu meydana gelen kırılma yıkımın bu denli geniş alana yayılmasına sebep oldu” açıklamalarını yaptı.

Kaynak: TRT Haber

 

What's Your Reaction?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0