İYİ Kİ DOĞDUN 'DENİZ GEZMİŞ'

Deniz Gezmiş (d. 28 Şubat 1947, Ankara - ö. 6 Mayıs 1972, Ankara) Devrimci hareketin sembol ismi Deniz Gezmiş'in 77. doğum günü anılıyor.

İYİ Kİ DOĞDUN 'DENİZ GEZMİŞ'

Ankara'da 28 Şubat 1947'de doğan ve henüz 25 yaşındayken idam edilen Gezmiş, bugün hala Türkiye'nin önemli figürlerinden biri olarak hatırlanıyor. Deniz Gezmiş, son sözleri "Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye" olan bir devrimci olarak biliniyor. Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile birlikte 49 yıl önce idam edilen Gezmiş, Türkiye'nin devrimci hareketinin öncülerindendi.
Deniz Gezmiş, idam edilmeseydi bugün 77 yaşında olacaktı. Sosyal medyada, onun anısını yaşatmak için birçok mesaj paylaşılıyor. Geçmiş yıllarda doğum günü olarak 27 Şubat bilinse de, Gezmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş, 2016'da yaptığı açıklamada "Deniz'in doğum günü 28 Şubat'tır" diyerek bu konuda bir düzeltme yapmıştı. Deniz Gezmiş'in nüfus kaydını da paylaşmıştı. Bugün, onun idealleri ve mücadelesi hala birçok insanı etkilemeye devam ediyor.
DENİZ GEZMİŞ'İN ANLAM DOLU SÖZLERİ
– Burada ölen yalnızca bedenimdir ki zaten ölümlüydü, ölecekti ama düşüncemi öldüremeyeceksiniz, düşüncem yaşayacak.
– İddianamede geçen ve bana atfedilen bir cümleyi kabul etmiyorum. Ben silahımı halka ve orduya karşı kullanmadım, ancak vatan hainlerine karşı kullanmak maksadıyla taşıdım ve ‘halka ve orduya karşı kullanırım’ şeklinde beyanda bulunmadım.
– Öteden beri arz etmiş olduğum gibi, bu ülkede anayasayı en fazla savunanlar bizleriz. Anayasayı ihlal edenlerse ortadadır. Anayasanın uygulanmasını isteyen gene bizleriz.

What's Your Reaction?

like
1
dislike
0
love
1
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0