KENT KONSEYİ'NDEN MEMUR VE EMEKLİ ZAMMINA TEPKİ

Kuşadası Kent Konseyi Güngörmüşler Meclisi, geçtiğimiz günlerde emeklilere yapılan yetersiz maaş artışına tepki gösteren bir açıklama yayınladı. Okunan basın açıklamasında maaş zamlarının artırılması talep edildi.

KENT KONSEYİ'NDEN MEMUR VE EMEKLİ ZAMMINA TEPKİ

Kuşadası Kent Konseyi Güngörmüşler Meclisi, emeklilere yapılan maaş artışına tepki göstermek için Kuşadası Denizbank önünde bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına, emekli sendikaları, sivil toplum kuruluşları ve Kent Konseyi meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş yoğun bir katılım sağladı.

Okunan basın açıklamasında, emeklilerin her zaman yanında oldukları ifade edilirken, maaş zamlarının acilen artırılması talep edildi. Basın açıklamasında şu açıklamalar yer aldı:

“Emekliler olarak bugün burada toplanmamızın nedeni, 4 Ocak 2023’te açıklanan maaş artışlarının, bırakın insan onuruna uygun bir yaşam sürmemizi, hayatta kalmamızı bile zorlaştıracak kadar az olmasıdır.Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun Aralık 2022 raporuna göre 4 kişilik ailenin mutfak masraflarının hesaplanması demek olan ‘Açlık Sınırı’ 8.130 liradır. Yine bu 4 kişilik ailenin; beslenme, barınma, giyinme, eğitim ve ısınma giderleri gibi yaşamlarını sürdürmeleri için gerekli olan ‘Yoksulluk Sınırı’ da 26.485 lira olarak hesaplanmıştır.

Ocak ayında yapılan yüzde 30’luk artışla, en düşük emekli maaşı 5.500 lira, memur emeklisinin maaşı da 7.901 lira olmuştur. Bu maaş artışları, emekliler olarak bizleri yoksulluk ve açlık sınırının da altında bir ücret ile yaşamaya mahkûm etmektedir. Bizler artık, bir başkasının yardımı ve desteği olmadan, dilenmeden, sadakaya muhtaç olmadan insan onuruna uygun bir yaşam sürdürebilecek bir ücret istiyoruz.

İnsanca yaşamak demek; yalnızca acıkan karnımızı doyurmak değildir. Sıcaktan ve soğuktan korunmak, utancımızdan giyinmek de değildir! İnsanca yaşamak demek; sağlıklı ve dengeli beslenmektir, iyi bir eğitim alabilmektir, sağlıklı bir ortamda barınmaktır, ayda bir sinemaya gidebilmektir ve ihtiyaç hissettiğinde alacağı bir litre süt için market-market dolaşıp etiketlere bakmaksızın alabilmektir! Gayri safi yurtiçi kazancın adil paylaşımını istiyoruz. (2021 rakamları ile kişi başına düşen 9.592 Amerikan doları istiyoruz.) Ve yine yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret istiyoruz!

Bu hedefe ulaşmak için de biz emekliler; maaşlarımızın yüzdelik artışlarla tek taraflı belirlenmesini istemiyoruz. Bunun için sendika kurma hakkımızın tanınarak anayasal güvenceye kavuşturulmasını ve haklarımızı almak konusunda taraf olmak istiyoruz.

EMEKLİLİK KARŞILIĞI PEŞİN ÖDENMİŞ BİR HAKTIR, HAKKIMIZI İSTİYORUZ.

YETER ARTIK…!

AÇLIKTAN ÖLÜYORUZ…!

DUYUN SESİMİZİ; BİZ İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ…!

KUŞADASI KENT KONSEYİ GÜNGÖRMÜŞLER MECLİSİ”

 

 

What's Your Reaction?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0