GÜNLÜK KİRALIK EVLER TARİHE Mİ KARIŞIYOR? İŞTE YENİ DÜZENLEMELER

.

GÜNLÜK KİRALIK EVLER TARİHE Mİ KARIŞIYOR? İŞTE YENİ DÜZENLEMELER
Geçtiğimiz günlerde, günlük kiralamayı oldukça zorlaştıran bir kanun kabul edildi. Söz konusu kanun, ev sahipleri ile kat maliklerini karşı karşıya getirdi. Bu nedenle akıllarda şimdiden bazı sorular oluştu. İşte konunun uzmanından cevaplar: Av. Mehmet AYGÜNEŞ, günlük kiralamalara getirilen düzenleme hakkında merak edilen soruları Yeni Haber Gazetesi için cevapladı.

 

Günlük ev kiralamak yasaklandı mı?

“Daha öncesinde ev sahipleri evlerini, hiçbir engele takılmadan ister sürekli ister günlük olarak kiraya verebilmekteydi.”, diyen Avukat Aygüneş, “Yeni çıkarılan yasayla birlikte evlerin günlük kiralanması yasaklanmasa da oldukça zor şartlara bağlandı.” dedi.

 

Nedir bu zor şartlar?

Kanuna göre, yalnızca Bakanlıkça uygun görülen kişilerin günlük ya da aylık kiralama yapabileceğini belirten Av. Mehmet AYGÜNEŞ; “Evlerini kiraya vermek isteyen ev sahipleri;  yangın merdiveni, yangın raporu belgesi ve atıkların kontrolü belgesi başta olmak üzere birçok unsuru başvurusuna eklemek zorunda.” dedikten sonra, eksiksiz başvuru yapan kişilerin uygunluğunun belgelenmesi amacıyla kişiye bir izin belgesi ile plaket verileceğini ve ev sahiplerinin, ancak bu izni aldıktan sonra evlerini günlük kiraya verebileceğini vurguladı. 

Bu konuda kanunun, şartları fazlaca zorlaştırmış olduğunu belirten Avukat Aygüneş, “Öncelikle kiraya verilecek dairenin bulunduğu binadaki tüm kat maliklerinin oy birliği ile ‘olur’ kararı almış olması gerekiyor.” dedikten sonra “Günümüzde yaşanılan binalar ve sitelerin büyüklüğü düşünüldüğünde, oy birliğinin sağlanmasının hayli zor olacağını düşünüyoruz.” diye ekledi.

Av. Mehmet AYGÜNEŞ, “Kiraya verilmek amacıyla izin istenen ev sayısının 5’i geçmesi halinde ise başvuran kişinin; iş yeri açma ruhsatını ve söz konusu bina, sitede yer alıyorsa hem bina hem de sitedeki tüm kat maliklerinin oy birliği ile alınmış ‘olur’ kararlarını sunması gerekiyor.” sözlerini kaydetti.

Ayrıca üçten fazla dairenin bulunduğu binalarda, aynı kiraya verene binanın en fazla %25’lik kısmı için izin belgesi verileceğinin öngörüldüğünü dile getirdi.

 

Bu şartların herhangi bir istisnası bulunuyor mu? Muaf tutulabilir miyiz?

“Kiraya verilecek binanın yapı ve eklenti özelliklerine göre bazı şartlardan muaf tutulan binalar elbette var.” diyen Av. Mehmet AYGÜNEŞ, özellikle birçok farklı hizmetin verilebildiği (çamaşır yıkama, temizlik, yemekhane, servis gibi) ‘yüksek nitelikli bina’larda; kat maliklerinin oy birliğiyle alınan karar ya da %25 sınırı gibi zorunlulukların bulunmadığını kaydettikten sonra “Dolayısıyla yüksek nitelikli binalara sahip olan kişiler için izin almak nispeten daha kolay olacak diyebiliriz.” şeklinde ekledi.

 

Aile bireylerimizden biri adına izin almak için başvurabilir miyiz?

Kanuna göre, evini turizm amaçlı olarak aylık ya da günlük kiraya vermek isteyen kişilerin, sadece kendi adlarına başvuru yapabileceklerini aktaran Av. Mehmet AYGÜNEŞ, kişiye özel izin verilmesi sebebiyle, izin alan kişinin ölümünden sonra mirasçıları tarafından başvurulmadığı takdirde verilen iznin geçersiz sayılacağını ifade ederek, “Bu konuda mutlaka danışmanlık alınmasını tavsiye ediyoruz.” sözlerini ekledi.

 

Hâlihazırda taşınmazımızı günlük ve aylık olarak kısa sürelerle kiraya veriyoruz. Kanun yürürlüğe girdikten sonra ne yapmalıyız?

“01.01.2024 tarihinden önce de dairesini günlük kiraya veren kişilerin, bu tarihten itibaren 1 ay içinde izin belgesi almak için başvurması gerekiyor.” diyen Mehmet AYGÜNEŞ, başvurunun kabul edilmemesi halinde tüm kiralama faaliyetlerinin iptal edileceği hususuna dikkat edilmesinin önem taşıdığını belirtti. Avukat Aygüneş sözlerini, “Zira izin belgesi olmadan faaliyete devam edildiğinin tespiti halinde ev sahipleri, ciddi cezai yaptırımlar uygulanmasıyla karşı karşıya kalabilirler. Bu cezalara karşı itiraz yolu açık olmakla birlikte, itirazın yapılması konusunda hukuki yardım alınması daha sağlıklı olacaktır.” şeklinde açıkladı.

 

İzin belgemiz ne zamana kadar geçerli? İptal edilebilir mi? 

İzin belgesi sahibinin talebi, günlük kiralama faaliyetinin son bulması, kamu düzeni ve genel ahlaka aykırılığın tespit edilmesi gibi durumlarda izin belgesinin iptal edileceğinin düzenlendiğini ifade eden Av. Mehmet AYGÜNEŞ, “Son olarak şuna değinmek gerekir ki, kiraya verenin izin belgesi iptal edilse de kullanıcılar, yine sözleşmelerinin sonuna kadar haklarını kullanmaya devam edebileceklerdir.” şeklinde sözlerini noktaladı.

What's Your Reaction?

like
2
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0