GİRİTLİLER FESTİVALİ BAŞLADI

Giritliler Federasyonu'nun düzenlediği Giritliler Festivali, 23-25 Haziran tarihleri arasında başlamış durumda. Festival, dünya genelinden ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden birçok Giritli'nin katılımıyla gerçekleşiyor.

GİRİTLİLER FESTİVALİ BAŞLADI

Giritliler Festivali, Türkiye genelinde 18 Giritliler derneğinin iş birliğiyle gerçekleştirilen bir etkinlik olarak düzenlendi. Federasyon Başkanı Yunus Çengel, festival hakkında yaptığı açıklamada, "COVID-19 pandemisi nedeniyle 3 yıl boyunca festivalimize ara vermek zorunda kaldık. Ancak bu yıl, Giritlilerin yaşadığı her yerden insanların katılacağı büyük bir buluşma gerçekleştiriyoruz." dedi.

Başkan Çengel, buluşmanın asıl güzelliğinin göç dönemlerinde ailelerin ayrılması ve bu sayede insanların bilmedikleri akrabalarını küçük ipuçlarıyla bulabilmesi olduğunu belirtti. Ayrıca Başkan Çengel, Giritliler Kültür, Dostluk ve Yardımlaşma Derneği'nin 23 Haziran Cuma günü Davutlar Mahallesi'nde gerçekleştireceği açılış hakkında özel bir açıklama yaparak duyuruda bulundu.

Bu yıl 11. kez düzenlenen Uluslararası Giritliler Festivali, Kuşadası Belediyesi ve Giritliler Federasyonu (GİRİTFED) tarafından Girit kültürünü yaşatmayı ve gelecek nesillere aktarmayı amaçlayarak Kuşadası'nda başladı. Davutlar Mahallesi'nde gerçekleşen açılış, dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan Giritlileri bir araya getirdi. Açılışa Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Oğuzhan Turan ve Remzi Çengel, belediye meclis üyeleri, GİRİTFED Başkanı Yunus Çengel, Mudanya Lozan Mübadilleri Başkanı Hüseyin Türker, Davutlar Mahallesi Muhtarı Erol Yağcıoğlu ve KESO Başkanı Ahmet Çalım gibi dünyanın ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen Giritliler katıldı.

Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Hüseyin Türker, açılışta Belediye Başkanı Ömer Günel'e teşekkür plaketi takdim etti. Açılışta konuşan GİRİTFED Başkanı Yunus Çengel, "Bugün bizim için son derece önemli bir gün. 2008 yılında kurulan derneğimiz, Giritliler için çok önemli faaliyetlere imza attı. Şu anda, Türkiye'deki tüm Girit derneklerinin merkezi Kuşadası oldu ve bu büyük bir onurdur. Bu merkezin oluşmasında bize destek olan Kuşadası Belediyesi Meclis üyesi Mustafa Filiz'e de ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Pandemi nedeniyle 3 yıldır festivalimizi gerçekleştiremedik. Eğer gerekli çalışmaları yapabilirsek, bir sonraki festivali Kuşadası ve Girit'te düzenlemek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Kültürünü yaşatmak isteyenlerin her zaman yanındayız

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Giritliler Kültür, Dostluk ve Yardımlaşma Derneği'nin açılışıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Kuşadası, her geçen gün büyüyen bir turizm kenti haline gelmiştir. Kuşadası'nın temel nüfusunu oluşturanlar, Girit ve Kos Adası'ndan gelen Türklerdir. Kuşadası'nın kültürü onlarla şekillenmiştir. Bugün geldiğimiz noktayı ve bu öz kültürü unutmadan yaşadığımız şehre sahip çıkmak ve çocuklarımıza aktarmak bizim için son derece önemlidir. Kültürünü yaşatmak isteyen herkesin yanında olduk. Giritliler Kültür, Dostluk ve Yardımlaşma Derneği'nin açılışında emeği geçen meclis üyemiz Mustafa Filiz'e de çok teşekkür etmek istiyorum. Bir sonraki festivalimizde hem Girit'te hem de Kuşadası'nda düzenlemek için gereken her şeyi yapacağız."

Giritliler Kültür, Dostluk ve Yardımlaşma Derneği'nin açılışının ardından misafirlere Girit usulü çullama ve kalburabastı gibi çeşitli ikramlar sunuldu. 11. Uluslararası Giritliler Festivali, 24 Haziran'da Kuşadası şehir merkezinde, 25 Haziran'da ise Davutlar Sevgi Plajı'nda gerçekleştirilecek çeşitli etkinliklerle devam edecek. Festival kapsamında, Girit'in yöresel yemekleri tadılacak, renkli ve eğlenceli atölyeler düzenlenecek, Girit müzikleri çalacak, söyleşiler yapılacak, fotoğraf sergisi ve film gösterimleri gerçekleştirilecek, dans gösterileri ve konserler düzenlenecek. Böylece Girit kültürü her yönüyle tanıtılacak.

What's Your Reaction?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0