EMEKLİ VE MEMURA EK ÖDEME !!

Emekli ve memur maaşlarına dev zam geliyor. Emekli ve memur maaşlarına yüzde kaç oranında zam yapılacağı tek tek hesaplandı. Emekli ve memur zammı için ilk rakam geldi. Her yıl 2 kez zam alan emekli maaşı ve memur maaşları Ocak 2024'te tekrar artacak. SSK, Bağ-Kur emekli maaş zamları refah payı hariç 6 aylık enflasyon oranı ile memur maaşları ise enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile belirleniyor. TÜİK'in Temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıklaması ile Ocak zammı için belirleyici olacak ilk veri gelmiş oldu. Öte yandan ekonomistlerin ve Merkez Bankası'nın yıl sonu tahminleri ile maaş zammı hesaplama tablosu oluştu.

EMEKLİ VE MEMURA EK ÖDEME !!

Türkiye'de EYT'lilerle beraber emekli sayısı 15 milyonu aştı. Emekliler her yıl Ocak-Temmuz dönemi olmak üzere 6 aylık enflasyon oranı kadar doğrudan zam alıyor

Son dönemde bu zam oranına ilaveten refah payı hesaplamaları da dikkat çekiyor. Memur zammı ise 6 aylık enflasyon farkına ilaveten toplu sözleşme zammı ile belirleniyor.

OCAK ZAMMI İÇİN İLK RAKAM: TEMMUZ AYI ENFLASYON ORANI BELLİ OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz 2023 enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon aylık bazda aylık %9,49 yıllık %47,83 olarak gerçekleşti.

TÜFE bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,14, bir önceki yılın aynı ayına göre %47,83 ve on iki aylık ortalamalara göre %57,45 olarak gerçekleşti.

TÜİK'in enflasyon açıklaması sonrası emekli maaşı ve memur maaşları için ilk rakam gelmiş oldu.

EMEKLİ MAAŞI VE MEMUR ZAMMI İÇİN KALEM KALEM HESAPLAR

2023 yılının ilk enflasyon raporunu açıklayan Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası'nın 2023, 2024 ve 2025 yılı enflasyon tahminlerini paylaştı. Buna göre;

2023 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 58

2024 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 33

2025 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 15 olarak tahmin edildi.

EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI İÇİN 1. HESAP

Merkez Bankası'nın enflasyon tahminine göre; TÜFE endeksi 1782,95 seviyesine yükselecek. Bu rakam değerlendirildiğinde yılın ikinci yarısı için 6 aylık enflasyon oranı yüzde 31,92 olarak hesaplandı

Yani bu rakam refah payı hariç SSK ve Bağ-Kur emekli zammı olacak. Yine 6 aylık enflasyon rakamı olan yüzde 31,92 oranı değerlendirildiğinde Ocak ayında memur enflasyon farkı yüzde 24,45 olarak hesaplanıyor.

Memurlar ve memur emeklisi enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı alıyor. Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri için ilk toplantı yapıldı. Ağustos ayı içerisinde 6 aylık dilimler halinde memurların alacağı toplu sözleşme zammı belli olacak.

Memurlar Temmuz ayında yüzde 6 toplu sözleşme zammı aldı. Yani yılın ikinci yarısındaki bu oranın üzerindeki enflasyon, Ocak 2024'te memur maaşlarına uygulanacak enflasyon farkını gösteriyor.

Enflasyon farkına, Ocak ayının ilk 6 ayında uygulanacak toplu sözleşme zammı eklenecek ve memur zam oranı belirlenecek.

EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI İÇİN 2. HESAP

17 ekonomistin katılımıyla sonuçlanan enflasyon beklenti anketine göre 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 61,01 oldu. Bu tahmine göre TÜFE endeksi yıl sonu 1.816,92 seviyesine yükselecek.

Bu rakama göre hesaplarsak; yılın ikinci yarısı için 6 aylık enflasyon oranı yüzde 34,43 olacak. Yani bu rakam refah payı hariç SSK ve Bağ-Kur emekli zammı olacak.

Yüzde 34,43'lük 6 aylık enflasyon rakamı değerlendirildiğinde memur enflasyon farkı ise yüzde 26,82 olacak. Bu enflasyon farkına bilindiği gibi toplu sözleşme zammı ilave edilecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN 10 BİN TL FORMÜLÜ

2023 yılın yapılan düzenlemelerle en düşük emekli maaşı yüzde 114'ü aşan artışla 7.500 TL'ye yükseldi. Yapılan zamlar ve ek ödemelerle bu rakamın altında maaş alan tüm emeklilerin maaşları Hazine desteği ile 7.500 TL'ye tamamlanarak ödeniyor.

Ocak 2024'te 6 aylık enflasyon rakamlarının kesinleşmesi sonrası en düşük emekli maaşı da yeniden artacak. Yüzde 31,92 ve yüzde 34,43 zam hesabı ile değerlendirildiğinde rakam 9.894-10.082 bandında olacak.

Burada yapılacak düzenlemeyi teknik olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yürütecek. Çalışmanın bütçe gerçekleştirmesini de Hazine ve Maliye Bakanlığı yapacak.

OCAK EMEKLİ ZAMMI BÜTÇE ÇALIŞMALARI SONRASI NETLEŞECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bütçe çalışmasının meyvelerini vermesi ve mali disiplinin sağlanması sonrası emekli zammı için harekete geçilecek. Başkan Erdoğan konu hakkında yıl başını işaret etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ocak 2024 asgari ücret ve emekli zammı için açıklamada bulundu. Erdoğan, "Kamu işçisini ve memuru nasıl ortada bırakmadıysak, çalışanından emeklisine hiç kimsenin mağduriyetinin kalıcı olmasına rıza göstermeyiz.

Bütçeyle ilgili çalışmaların semeresini gördükçe, kendini mağdur hisseden tüm kesimlerin gönlünü alacağız, bunu yılbaşı civarı neticelendirmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

REFAH PAYI İÇİN SON KARARI ERDOĞAN VERECEK

Ocak 2024'te tahmin edilen rakamlarla maaş zamlarını hesapladık. Bu rakamlara ilave gelebilecek artışları yani emekli maaşı refah payı ve en düşük emekli maaşı için rakam konusunda son kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek.

What's Your Reaction?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0