‘’EKİNLERİN HASADA KADAR KORUNMASINI İSTİYORUM’’

Aralık ayında başlayan yağmurlar, Ocak’ta da zaman zaman etkili oluyor.

 ‘’EKİNLERİN HASADA KADAR KORUNMASINI İSTİYORUM’’

Aralık ayında başlayan yağmurlar, Ocak’ta da zaman zaman etkili oluyor.

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, buğday ekili alanların hasada kadar korunmasını istedi.

 

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, buğday ekili alanların hasada kadar korunmasını istedi. Buğday alanlarının korunmasında bakanlığa görev düştüğünü belirterek, bakanlığa düşen görevin buğday fiyatları olduğunu söyledi.

Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tanyeri, “DSİ’den iç açıcı açıklamalar gelmeye devam ediyor. İnşallah Aralık ve Ocak aylarında olduğu gibi Şubat, Mart ve Nisan’da da yağmurlar devam eder ve biz de sulama kaygısı yaşamadan pamuk üretmeye devam ederiz. Geçen yıl pamuk üretim alanı 260 bin dekara gerilemişti. Yani 70 bin dekar arazimizde kuraklık programı çerçevesinde Ayçiçeği üretmiştik. Biz Ayçiçeği değil pamuk üretmek istiyoruz. Bizim mekanizasyon altyapımız pamuk üretimine elverişli. Fakat barajlarımızda su seviyesi yüzde 70’lere, yüzde 80’lere ulaşsa bile biz suyumuzu en ekonomik şekilde kullanıp gelecek yıl için bu yıldan barajlarımızda su kalmasını sağlamamız gerekir. Çünkü iklim değişikliği, küresel ısınma ve yağmurların azalması ile ilgili gelecek yıllar için kaygılar var” dedi.

Bu yıl sadece Söke Ovası’nda 150 bin dekar buğday ekili alan olduğunu söyleyen Mustafa Tanyeri “ Aydın genelinde buğday ekimi yapılan araziler var. Lakin bazı çiftçilerin buğday ardı pamuk ekimi yapma yerine şimdiden buğday tarlalarını kurutma ilacı atıp, tarlasını sürerek pamuk hazırlığı yapmayı düşündüklerini duydum. Bu duyum çok vahim. Çünkü ülkenin hububata ihtiyacı var, buğday ihtiyacı var. Buğday az olursa un fiyatları yükselir ve tüketici ekmeği 5 Lira ’ya, 6 Lira ’ya tüketir. Yine biliyorum ki gübre ve mazot fiyatları da yüksek. Buğdaya gübre atılması gerekiyor. Ama halkımız için fedakârlık edilsin lütfen. Elbette pamuktan elde edilecek gelir daha yüksek. Ancak çiftçimizin ülkeyi giydirme gibi çabası olduğu kadar, doyurma zorunluluğu da vardır. O nedenle buğdaydan elde edilecek kazanç düşük olsa da bu hassas yıllarda kazancımızdan öte tüketiciyi de düşünmek zorundayız” diye sözlerini ifade etti.

 

What's Your Reaction?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0