EĞİTİM SEN: EĞİTİM YOKSUNU OLAN ÖĞRENCİLERİMİZ EĞİTİM YOKSULU OLMASIN

Eğitim Sen Kuşadası Temsilcisi Fatih Özkaya bugün Yenihaber Medya Grubunu ziyaret etti. Yenihaber TV ve Yenihaber Kuşadası Gazetesine röportaj veren Özkaya, Kuşadası eğitim gündemine dair açıklamalar yaptı.

EĞİTİM SEN: EĞİTİM YOKSUNU OLAN ÖĞRENCİLERİMİZ EĞİTİM YOKSULU OLMASIN

Fatih Özkaya, Eğitim Sen olarak önceliklerinin daima bütün eğitim sürecinde yer alan unsurları toplumsal sorumluluk bilinci ile koruyup geliştirmek olduğunu belirterek açıklamalarına şöyle devam etti; 2020 yılının ilk aylarında başlayan ve yaşamın her alanında etkisini gösteren corona virüsü pandemisinin en fazla vurduğu sektörlerden biri eğitim sektörüdür. Birçok ülkede salgına karşı önlemler kapsamında okullar kapandı. Ülkemizde milyonlarca öğrenci uzaktan eğitim almak durumunda kaldı. Uzaktan eğitim modeli ve uzaktan eğitim teknolojilerine erişim yeterli koşullarda sağlanamadığı için eğitim ve öğretim sürecimizde sınıfta kaldık. 

Kuşadası özelinde sürecimizi etkileyen en önemli unsurlardan diğeri ise 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan Sisam Adası-Kuşadası Körfezi’nde gerçekleşen 7.0 ölçüsünde ki deprem oldu. Kentte yüzlerce bina hasar başvurusunda bulundu.

Elbette deprem anında zarar gören okul binalarımız da oldu. 8 okul için yıkım/güçlendirme kararı alındı. 4 okulumuz içinse yıkım kararı var. Bu dört okulun isimleri şunlar; Davutlarda Vali Kadir Uysal Ortaokulu, Kuşadası Endüstri Meslek Lisesi, Güvercinada Mesleki Teknik Lisesi, Kuşadası Şehit Kaya Anadolu Lisesi… Bu okullar boşaltıldı ve yıkılması gerekenlerin bazısı yıkıldı. Bazısı yıkım kararına rağmen halen olduğu gibi durmakta. Boşaltılan bu okullarımızda ki öğrencilerimiz başka okullara aktarıldı ve ikili eğitim modelinde eğitim görmeye başladılar.

Bildiğiniz gibi en temelde ikili öğretim modelinde amaç sınıf sayılarını azaltmaktır. Yani bir grup öğrenci sabah, bir grup öğrenci öğlen okula gelir. Hatta ders süreleri 30 dakikaya çekilebilir, teneffüs saatleri buna göre ayarlanabilir.

Kuşadası özelinde örnek verip tabloyu sizlerle paylaşmak isterim. Kuşadası Endüstri Meslek Lisesi yıkıldı. Okulun öğrencileri şehir dışında ki Kuşadası Anadolu Lisesi’ne taşındı. İkili sisteme göre sabah Kuşadası Anadolu Lisesi, öğlen ise Kuşadası Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri derslerini görüyor. Okulda eğitim sabah 7:20’de başlıyor ve akşam 21:05’de tamamlanıyor. Bu şekilde birleştirilen okullarda teneffüsler 5’er dakika. Sınıfların sağlıklı şekilde havalandırılması imkânsız. Çok sayıda öğrenci oluşu nedeni ile hijyen sorunları oluşuyor. Toplamda 20 dakikalık teneffüste bütün sınıfları ve tuvaletleri havalandırıp, dezenfekte etmek mümkün değil. 

Önceden Turizm Meslek Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi pansiyonları vardı. Buralarda çevre ilçelerden gelip okullarda eğitim alan öğrencilerimiz konaklıyordu. Pansiyonlar yıkıldığı için pek çok öğrencimiz mağdur oldu.

Eğitim Sen olarak emekçimizi, öğrencimizi, eğitim ve öğretim hizmetlerini iyileştirmeyi sorumluluğumuz kabul ediyoruz. Bu nedenle geçtiğimiz hafta içinde Kuşadası Kaymakamlığı ve Kuşadası Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde pratik çözüm önerilerimizi kendilerine sunduk. Okul ve pansiyon binalarının bir an önce yapılmasında ki önemi, ders saatlerinin 30 dakikaya düşürülmesi, atölyeler için okul bahçelerine prefabrik yapılar veya konteynırlar konularak çalışma alanlarının oluşturulması, personel sayısının (sınıf mevcudiyetleri 40-50 öğrenci arasında) arttırılması gibi pratik çözüm önerilerimizi sunduk.  

Görüşmelerimiz sonucunda üzülerek gördük ki bazı önerilerimize -Aydın Büyükşehir Belediyesi olumlu baksa da- Milli Eğitim Bakanlığı önerilerimizin tamamını reddetti. Halen yapılmamış olan okul binalarının yapımı gündemde yok ve daha üzücü olanı ise hiçbir şekilde öncelikler arasında değil. Resmi kanallar ve yetkililerle yaptığımız görüşmeler çocuklarımız için olumlu bir yaklaşım göremedik.

Çocuklarımız, öğretmenlerimiz ve geleceğimiz için yapabileceğimiz yegane şey kamuoyunda duyarlılık oluşturmak. Kamuoyu desteği ile resmi makamlara ulaşmak. Kuşadası halkından, ailelerden resmi makamlarla iletişime geçip haklı taleplerini dillendirmelerini rica ediyoruz.

Fatih Özkaya, “eğitim yoksunu olan öğrencilerimiz eğitim yoksulu” olmasın diyerek sözlerini tamamladı.

 

What's Your Reaction?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0