Boşanma Süreçleri Çocukları Nasıl Etkiliyor?

Son zamanlarda artan boşanma oranlarından dolayı boşanmalar çocukların psikolojisini nasıl etkileniyor?

Boşanma Süreçleri Çocukları Nasıl Etkiliyor?
Boşanma Süreçleri Çocukları Nasıl Etkiliyor?

Ülkemiz de son yıllarda boşanma oranları  hızla artıyor.Şiddetli geçimsizlik ve iletişim sorunlar birçok evliliğin sonunu getiriyor.Evliliği sonlandırma kararı alan ebeveynlerin en büyük korkusu ise çocuklarının bu süreçten etkilenmesi.
Aile yapıları değişen çocukların psikolojisi koruyacak en büyük etken, ebeveynler arasındaki sağlıklı iletişim süreçleri oluyor.
Boşanma, doğru yöntemlerle yönetilirse  çocuk sadece anne-babası boşandı diye travmatize olmaz. Boşanmayı travmatik bir deneyim haline getiren anne ve babanın çocuğa yansıttığı olumsuz senaryolar ve tutumlardır.
Erken yaşta yapılan evlilikler ve birliktelikler de boşanma riski daha fazla olduğu gözlemleniyor.Bunun sebebi ise genç yaşta hayattan istek ve beklentiler daha farklı olması,evlilikten beklentilerinin yaş aldıkça değişmesi,kişiliğinin oldgunlaşması,evliliğin getirdiği maddi ve manevi sorumlulukların altında ezildiğini hissetmesi,çiftler arasında aşkın bştmesi ya da karakter çatışmalarının yaşanması,toplumsal normal ve kök aileler arasındaki çatışmalar gibi birçok faktör işin içine giriyor.
İleri yaşta yapılan evlilikte ise hayattan ve karşı cinsten ne istediğini bilen ve sağlıklı iletişim kurabilme becerisi edinen bireyler doğru eş seçimi konusunda daha şanslı olabiliyor.Bu süreçte ebeyn olmaya psikolojik olark hazır olan bireylerde sağlıklı ve mutlu bir evde çocuk yetiştirmek noktasında bir sıfır önde oluyor.
Yinede işler yolunda gitmeyebiliyor bazen ve doğru zamanda evliliği sonlandırma kararı alabiliyor.
İşte tamda bu nokta çocuklara boşanma süreçlerinde yıpranmamsı için yapılması gereken 6 temel adım var:
1-Anne ve baba birlikte oturup boşanma kararı aldığını ama bu durumun çocuklarını etikelmeyeceğini,hangi ebeynle yaşayacaksa diğer ebeyni istediği zaman görebileceğini ve evlilik sonlansa da anne baba olarak daima çocuklarının yanında olduklarını sözleriyle ve manevi desteğiyle hissettiren bir konuşma yapmalı.Bu konuşma çocuğun yaş düzeyine ve gelişim süreçlerine uygun bir şekilde anlatılmalı.Yalın,sade ve dürüst bir dille süreç çocuktan saklanmamalı ve anlatılmalı.
2-Boşanma kararı sonrası çocukta,ders performansında düşüş,uyku ve iştah sorunları,öfke ve ağlama nöbetleri,içe kapanma vb. sorunlar gözlemlenirse bir uzmandan profesyonel bir yardım almak süreci yönetmesinde yardımcı olacaktır. 
3-Çocukları bu süreçte aracı kullanmak babana söyle şunu yapsın ya da mahkemede çocuk anne/baba alehinde şahitlik yapsın ya da eski eşe çocuğu göstermemek çocukla cezanlandırmak gibi yapılan kritik hatalar çocukları travmatize ediyor ve psikopatolojik sorunlara zemin yaratıyor.
4-Anne baba arasındaki uyumda önemli.Eş olarak iletişimi sonlanan anne babalar çortak çocuk için daima iletişimde kalmalı ve sağlıklı bir şekilde bu süreci yönetmek noktasında sorumluluk almalı.Çocukla ilgili işbirliği ve ortak kararlar alabilme noktasında ağız birliği yapabilmeli.Annenin evet dediği bir konuya babanın hayır demsi çocukta karmaşa ve güven kaybı hissettir.
5-Boşanma sürecinden etkilenmemesi için abartıı hediyeler almak,oyuncaklar ve tatille ödüllendirmek iyi niyetli yapılan ama çocuğun pedagolojik gelişmini etkileyen bir diğer kritik hatadır.Cezalandırma ya da ödüllenme yerine çocuğun kurulu düzenini bozmadan yeni düzene adapte olmasını sağlamak ve çocukla iletişimi arttırmak doğru olacaktır.
6-Çocuğunuzla sağlıklı  iletişim kurmak iç dünyasındaki korku ve kaygıları ebeynleriyle paylaşarak kendini güvende hissetmesi ve duygularını paylaşabilmesi önemlidir.Bu konuda okuldaki öğretmenlerin ve rehberlik servisininde gözlem ve destekleri çok değerlidir.
Araştırmalar açıkça ortaya koyuyur ki çocuk için kronikleşmiş aile içi çatışma içinde büyümek çok büyük tehlikeler içeriyor ve bu deneyim çocukları hayatlarının geri kalanında sosyal, davranışsal, duygusal, akademik ve fiziksel olarak etkilemeye devam ediyor.Çocukların yetişkinlik hayatlarında evlenmekten korkmaları ya da şiddete şahit olan çocukların yetişkinlik hayatlarında şiddete eyilimli olmaları süpriz olmayacaktır.
Depresyon ve kaygı bozukluğu risk çocuk grubu zannedildiği gibi ailesi boşanmış çocuklar değil,aile içi çatışma veya şiddetin ortasında savunmasız kalan ve öfkeye şahit olan çocuklar oluyor.Bu sebeple bazen boşanmalar çocukların ruh sağlığı için alınmış en doğru karar da olabiliyor.
                                                                                                                         Uzman Psikolog Farah Attarhoni

What's Your Reaction?

like
1
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0