Araç alacaklar dikkat! Otomobil fiyatlarına zam yasağı geliyor
Ticaret Bakanlığı, araba piyasasındaki fahiş fiyat artışlarını önlemek, stokçuluğu engellemek ve tüketici mağduriyetlerini azaltmak amacıyla yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor.
Bayilerin, taşıtın üretici veya distribütör tarafından yetkili satıcıya tahsis edilmesi ve vergilerin ödenmesiyle birlikte taşıtın satış fiyatını artıramayacakları belirtiliyor.
Düzenlemenin piyasayı nasıl etkileyeceği ve sıfır ve ikinci el araçlarda fiyat artışının durup durmayacağı merak konusu. Konuyla ilgili detayları İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel açıkladı.
Ertemel, otomotiv sektörünün distribütörler, yetkili bayiler, ikinci el satıcıları ve nihai tüketicilerden oluşan geniş bir ticaret zinciri olduğunu belirterek, son yıllarda bu zincire ihale platformları, ilan siteleri ve ekspertiz firmalarının eklendiğini ifade etti.
Düzenlemenin özellikle pandemi sürecinde yaşanan olumsuz etkileri dikkate alarak hazırlandığını vurgulayan Ertemel, yeni yönetmeliğin sektörün işleyişini düzenlemekle birlikte fiyat seyrini de olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.
Distribütörlerin bayilere belirlenen hedeflerde yüksek kotalar koyabildiğini ve bu durumun sıkça mağduriyete yol açtığını belirten Ertemel, yeni düzenlemeyle bayilerin geçmiş satış ortalamalarına göre kotanın belirleneceğini ifade etti.
Ayrıca, özellikle sıfır araç tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle teslim tarihi belirsiz araçlar için alınan kapora miktarının belirlendiğini ve bu miktarın araç bedelinin %10'unu geçemeyeceğini belirtti.
Son olarak, ön değerleme yapan firmaların ön teklif ile nihai teklif arasındaki fiyat farkının %5'i aşamayacağını ve bu sayede yaşanan mağduriyetlerin önüne geçileceğini aktardı.
Yeni düzenlemeyle birlikte otomobil fiyatlarında döviz kuru, enflasyon ve maliyetler gibi faktörlerin etkisiyle artışlar yaşanabileceği ancak öngörülebilir bir fiyat seyrinin sağlanacağı belirtiliyor.