VERGİLİ: ''TOPRAKLARIN YOK OLMASI ON YIL İÇİNDE MÜMKÜN!''

Aydın Valiliği, Kuyucak ilçesi, Pamucak Mahallesi'nde gerçekleştirilmesi planlanan Jeotermal Kaynak Arama projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı internet sitesinde "ÇED gerekli değildir" kararının duyurulduğunu açıkladı.

VERGİLİ: ''TOPRAKLARIN YOK OLMASI ON YIL İÇİNDE MÜMKÜN!''

Aydın Valiliği'nin bu kararı, Aydın'da maden ve jeotermal arama izinlerinin geniş ölçüde verildiği bir dönemde alınması, jeotermal karşıtı çevreciler arasında nasıl bir tepkiyle karşılanacağı konusunda merak uyandırdı.

AYDIN HALKI, JES'LERE KARŞI MÜCADELE VERİYOR!

Aydın, tarım ürünlerinin üretiminde öncü bir konumda olmasına rağmen, verimli toprakları jeotermal enerji santrallerinin (JES) işgali altında bulunuyor ve her geçen gün yeni bir JES daha ekleniyor. Aydın, incir, zeytin, pamuk gibi birinci sınıf verimli topraklarıyla tarımın başkenti olarak bilinirken, şu anda 30'dan fazla JES'e ev sahipliği yapıyor.

Bu JES'ler, canlıların yaşam alanlarına zarar veren, doğayı kurutan ve yeraltı sularını zehirleyen etkilere sahip. Bu nedenle, yöre halkı yıllardır JES'lere karşı mücadele veriyor.

Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu verilmesine rağmen, JES firmalarının yasaları dikkate almayan kararları, yerel sakinler ile şirket yetkilileri arasında süregelen tartışmalara yol açıyor.

Aydın'ın Efeler, Köşk, Germencik, Buharkent gibi ilçelerine verilen yirmiden fazla ÇED olumlu kararı halen geçerliliğini koruyor.

TMMOB: ''TEHDİT ÇOK CİDDİ BOYUTTA''

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), "Büyük Menderes Havzasında JES Gerçeği Raporu"nu geçtiğimiz yıl yayımlayarak bölgedeki JES'lerin neden olduğu zararı ortaya koymuştu. Raporda, "Yüksek derişimler hem kullanılan yüzey ve yeraltı suları hem de toprak için tehdit oluşturmaktadır. Uygulanan vahşi deşarj yöntemleri ile jeotermal akışkanların bilimsel gerekliliklere ve ilgili mevzuata aykırı biçimde Büyük Menderes nehrine deşarj edilmesi sonucu zararlı ve yüksek oranda kimyasallarla nehrin kirletilmesi, halk sağlığı yanı sıra başta incir, zeytin, üzüm ve pamuk olmak üzere tarımsal üretimin sağlıklı sürdürülebilirliği açısından çok ciddi tehdit oluşturmaktadır," ifadeleri kullanıldı.

TOPRAKLARIN YOK OLMASI ON YIL İÇİNDE MÜMKÜN!

Aydın Çevre ve Kültür Derneği (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili ise JES'lerin neden olduğu zararların artık herkesin görmesi gerektiğini belirtti. Vergili, "Artık maden ocakları ve JES'ler canımızı sıkmaktadır. Yaşamı çekilmez hale getirmiştir. Her gün yumurta kokusu gibi hava soluyoruz, ağaçlar kuruyor. Hukuk mücadelemize rağmen yeni kuyular açılmaya devam ediliyor. Toprağımızı, canlılarımızı ve doğamızı tahrip etmelerine izin vermemeliyiz. Aydın toprakları dünyanın en eski topraklarından biridir ve birinci sınıf tarım toprağıdır. Ancak bu gidişat devam ederse, on yıl içinde topraklarımız yok olacak. Gelecekte dünyanın savaşı su ve tarım üzerinde olacak. Su, toprak ve sulak alanlar yok olduğunda neler olacak? Artık bu doğa katliamlarına son verilmelidir," şeklinde konuştu.

What's Your Reaction?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0