Teknoloji adalet İçin: Karakola imza verme dönemi son buluyor

Adalet Bakanlığı, Biyometrik İmza Yöntemi ile Takip Sistemi (BİOSİS) üzerindeki çalışmalarını tamamlamak üzere. Denetimli serbestlik kapsamında karakola imza verme zorunluluğu sona eriyor. Yükümlüler, elektronik cihazlarını ya da telefonlarını kullanarak takip edilebilecekler.

Teknoloji adalet İçin: Karakola imza verme dönemi son buluyor

Sabah Gazetesi'nden Zübeyde Yalçın'ın haberine göre, Dünya'da bir ilk olacak olan BİOSİS ile denetimli serbestlik kapsamında 300 bin kişinin takibi mümkün olacak. İlerleyen dönemlerde, ihalesi yapılacak olan BİOSİS, Türkiye genelinde uygulanmaya başlanacak ve şu şekilde işleyecek:

DENETİMLİ SERBESTLİK

Denetimli serbestlik tedbirlerinin uygulanmasını kolaylaştırmak amacıyla sistem geliştirildi. Elektronik izleme kapsamında şu anda 4 alanda ünite kullanılmaktadır. Bunlar, konut terkini engelleme, belirlenen yerlere gitmeyi veya belirli alanları terk etmeyi önleme, alkol kullanımını izleme ve mağdur koruma üniteleridir.

300 BİN YÜKÜMLÜ

Denetimli serbestlik kapsamında şu anda yaklaşık 300 bin yükümlü bulunmaktadır, ancak elektronik izleme kapasitesi sadece 3 bin kişiliktir. BİOSİS ile 300 bin kişinin elektronik takibi mümkün olacak.

TELEFONA YÜKLENECEK

Yükümlülerin rızası alınarak, kendi elektronik cihazlarına sistem yüklenecek. Biyometrik doğrulama yöntemleri ve GPS özellikleri kullanılarak takip yapılacak. Bu sayede saha personeline gerek kalmayacak.

UZAKTAN KONTROL

Yükümlülerin elektronik cihazlarına bildirim gönderilerek, konumları ve biyometrik verileri istenildiği zaman kolaylıkla ve hızlı bir şekilde tespit edilebilecek.

KARAKOLA GEREK YOK

Kamu yararına çalışmada yükümlünün yerinde olup olmadığı uzaktan rahatlıkla kontrol edilebilecek. Yükümlüler, polis merkezine gitmesine gerek kalmadan elektronik cihazları üzerinden bulundukları yerin kontrolünü yapabilecekler.

Belirli bir bölgeye girmemek veya belirlenen bölgeden çıkmamak gibi bir yükümlülüğü olan kişiler, elektronik cihazlarında kısıtlı bölgeyi görebilecekler ve bölgeye girmeyecekler. Kısıtlı bölgeye girmesi veya çıkması durumunda sistem otomatik olarak uyarı verecek.

UYUŞTURUCU KULLANANLAR

Uyuşturucu kullanımı, bulundurma ve satış gibi suçları işleyenler de sistem tarafından takip edilebilecekler.

What's Your Reaction?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0