TAPUSU OLANLAR DİKKAT!

Maliye Bakanlığı, elinde tapusu bulunan milyonlarca arsa ve konut sahibine geriye dönük ödemelerde iade yapacak.

TAPUSU OLANLAR DİKKAT!

Tapusu bulunan milyonlarca arsa ve konut sahibi vatandaşa sevindirici bir haber geldi. Geriye dönük ödemeler başladı ve bu kapsamda olanlara para iadesi yapılacak.

Maliye Bakanlığı Mali İşler Dairesi Başkanlığı, emlak vergisi ödemelerinde muafiyet hakkı tanıyacak.

Fakat bu muafiyeti bilmeyerek ödeme yapan vatandaşlara, beş yıl süreyle geriye dönük olarak para iadesi yapılacak. Bu kapsam iade yapılan vatandaş 7 bin 863 lira para alacak.

Emlak vergisi ödemekte olan milyonlarca kişinin, aslında vergi mükellefi olmadığı ortaya çıktı. Bu durum üzerine Ombudsmanlık kurumu, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun belirttiği emsal karara dayanarak, aşağıdaki kişilere emlak vergisi iadesi yapılacağını açıkladı:

Emekliler
Ev hanımları
İşi olmayan kişiler
Şehidin dul eşi ve yetimleri
Gaziler

Listede bulunan kişiler, sahip oldukları evin tek ikametgah olması ve devletin sağladığı maaş dışında herhangi bir gelire sahip olmadıkları takdirde, sıfır oranlı emlak vergisi kanunundan yararlanma hakkına sahip.

Bu karar, söz konusu kişilere düzenli olarak ödenen emlak vergilerinin geri ödenmesi anlamına geliyor.

KDK'nın açıklamasında belirtilen ifadelere göre, "Bakanlar Kurulunca belirlenecek indirimli vergi oranından, Türkiye'de brüt yüzölçümü 200 m²'yi geçmeyen tek meskeni olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan; gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret bulunanlar yararlanacaktır." İfadeleri kullanıld

1319 sayılı Kanun'un 37. maddesi şu şekilde:

"Bu Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla, tahsil edilecek vergide 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanır."

Dolayısıyla, emekliler, dul ve yetimler ile ölüm ve maluliyet aylığı alan kişilerin evlerinin 200 metrekareden küçük olması durumunda emlak vergisi ödemeleri gerekmiyor.

What's Your Reaction?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0