"SÖKE'Yİ HER YERDE TEMSİL EDİYORUZ"

Söke'de yarım asırdır hizmet veren Tarihi Cumhuriyet Fırını Sökeliler ’in yanı sıra farklı şehirlerden gelen vatandaşların da büyük ilgisini çekiyor.

"SÖKE'Yİ HER YERDE TEMSİL EDİYORUZ"

Söke'de 1959 yılından beri İstasyon Caddesi üzerinde yer alan Tarihi Cumhuriyet Fırını, ilçenin tescillenmiş tatlı maya ekmeği dahil bir ok ekmek çeşidini vatandaşlara sunuyor. Çeşitli şehirlerden gelen vatandaşları da ağırlayan fırının en büyük özelliği tarihi değerlere sahip olması.

"CAFER EFE'NİN İLK EFE OLDUĞU YER"

4. kuşak olan ve fırının sahibi Haldun Arıcı, "1937'den beri bu mesleği icra ediyoruz. 1959'da İstasyon Caddesi üzerine mekanımızı açtık. O günden bu yana sadece birkaç yeri değişti. Hala daha aynı büyük değişiklikler yapmadık. Fırınımız tarihi bir değere sahip, fırın olmadan önce orası kıraathane olarak işlev görüyormuş. En önemlisi ise Söke'nin Efesi olan Cafer Efe'nin Efe olduğu bir yerdir. Ben bu işi devam ettiren 4. kuşak oluyorum" dedi.

"SÖKE'Yİ HER YERDE TEMSİL EDİYORUZ"

Arıcı, "Dedemin babası Rus çarının ekmekçisi Rusya'da yapıyordu bu işi, fırınımız da taban taşları ve külah değişti kesinlikle sistem olarak değişim olmadı. Bu da fırınımızın tarihi bir değere sahip olduğunu gösteriyor. Tescillenmiş ürünümüz olan tatlı maya ekmeğimizi her gün yapıyoruz. Söke'nin de en büyük özelliği bu ekmeğin her gün yapılması ve her gün için özel bir maya tutuyorsunuz. Söke'yi dışarıda çok temsil ettik. Birkaç tane üniversitenin tez konusu oldu. Tatlı maya aşırı derecede hijyen gerektiren bir maya, Söke'de tüketilen yüzde 85 tatlı mayayı biz üretiyoruz. Dededen aldığımız için aynı hassasiyetle devam ediyoruz. Yaptığımız ekmeklerin hepsi özel ekmek kategorisinde. Aydın İl Tanıtım Koordinasyonunda da nokta olarak belirlendik. Yani turizm gezisi olduğu sırada fırınımız bir istasyon görevi görecek. Gelen misafirlere tatlı maya ikram edilecek. Söke'mize hizmet etmeye devam ediyoruz. Edeceğiz de" şeklinde konuştu.

 

What's Your Reaction?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0