PLASTİK ATIKLAR YÜZÜNDEN İKİ CARETTA CARETTA ÖLDÜ!
Kuşadası'nda bulunan yat sahipleri, denizde hareketsiz bir şekilde yatan bir deniz kaplumbağası olduğu ihbarını EKODOSD'a iletti. Bu ihbar üzerine Ekosistemi Koruma Derneği yetkilileri hızla harekete geçti.
EKODOSD yetkilileri, konuyla ilgili detaylı araştırma yapmak üzere çalışmalara başladı. Kaplumbağanın yerini belirlemek için yoğun çaba harcandı.
Bu sırada, Kuşadası Kadınlar Denizi'nde kayalıklar arasında bir kaplumbağa daha olduğu yönünde ikinci bir ihbar alındı.
İhbar üzerine ekipler, Kadınlar Denizi'ne hareket etti ve burada ölü bir kaplumbağa buldu.
Kuşadası Ekosistemi Koruma Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, kaplumbağa arayışıyla ilgili ayrıntıları paylaştı. Sürücü, Yılancıburun ve Gurup Sitesi kıyılarında kaplumbağayı aradıklarını, ancak bulamadıklarını söyledi.
Kadınlar Denizi'nden gelen ihbar üzerine bölgeye giderek ölü kaplumbağayı gözlemlediklerini belirtti. Başkan Sürücü, "Kaplumbağa, dişi iribaş caretta caretta türü bir deniz kaplumbağasıydı. Yaptığımız incelemelerde kayalıklar arasından çıkarılan kaplumbağada herhangi bir kesim veya darp izine rastlanmadı. Ayrıca, misina veya olta iğnesine takılmamıştı. Deniz kaplumbağaları genellikle tesadüfen balık ağlarına takılır ve su yüzeyine çıkıp nefes alamadıkları için boğularak ölürler. Aynı şekilde denizlere atılan plastiklerin, kaplumbağaların deniz anası olarak algılayıp yutarak ölmelerine neden olabileceği de bilinmektedir," şeklinde konuştu.
Başkan Sürücü, ölen kaplumbağaların DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi)'e gönderildiğini ifade etti. Bu merkezde kaplumbağaların ne kadar plastik, misina ve diğer atıklar yuttuğunu araştırmak için bilimsel çalışmaların yapıldığını belirtti.
Ayrıca, ölen kaplumbağalardan alınan doku ve keratin örneklerinin Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde Prof. Dr. Oğuz Türkozan tarafından incelendiğini aktardı.
Başkan Sürücü, "Denizlerimize plastik atılmasının, caretta carettaların hayati önem taşıdığı bir gerçektir. Deniz kaplumbağalarıyla ilgili hem yuvalama alanlarında hem de denizel alanda bilimsel çalışmalar devam etmektedir. Ülkemizin kıyılarında üreyen caretta carettalar ve yeşil deniz kaplumbağaları, Kuşadası ve Didim kıyılarında zengin kaynaklara sahip oldukları için sık sık gözlemlenir. Son yıllarda, hem Didim hem de Kuşadası kıyılarında caretta carettaların yuva yapmaya başladığını görüyoruz. Bu nedenle, denizlerimize plastik ve diğer atıkların atılmaması, deniz kaplumbağalarının hayatta kalması için son derece önemlidir," dedi.