DİSK/EMEKLİ SEN, GEÇİNEMİYORUZ!

Geçinemiyoruz! Basın açıklaması ‘Emeklilerin Sorunları’ 04.01.2022 Salı Günü saat 12.30 da Kuşadası Kaya Savkar Meydanı Deniz Bank Önü katılımlarınızı bekliyoruz.

DİSK/EMEKLİ SEN, GEÇİNEMİYORUZ!

 

Yapılan zamlara karşı, ‘ Emeklilerin Sorunlarının’ konuşulacağı basın açıklamasına bütün vatandaşlarımızı bekliyoruz.

 (1 Ocak) elektriğe yüzde 52-130, doğalgaza yüzde 25, köprü ve tüneller ile Emlak Vergisi'nden atık su bedeline, taşıt vergisinden harçlara kadar her şey yüksek oranlarda zamlandı.
İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde toplu ulaşıma, taksi taşıma ücretlerine yüksek oranlarda zam yapıldı.
Akaryakıt ürünlerine arka arkaya yapılan zamlar önümüzdeki günlerde tüm temel ve zorunlu tüketim maddelerine zam olarak yansıyacak.

Asgari tarih oldu


Milyonlarca emekçi ve emekliye zam ve enflasyon farkları geçmiş 6 aylık enflasyona göre belirlendiği için yılın ilk gününde yağan zamların ocaktaki maaş zamlarına yansımayacak. Bu zamlar 6 ayın sonunda, Temmuzdaki maaş zamlarını etkileyecek. Dolayısıyla emekçi ve emekli önümüzdeki 6 ay boyunca yüklü zamlar karşısında düşük maaşlarıyla geçim savaşı verecek.
Asgari ücrete yapılan yüzde 50,5’lik zam ‘tarihi zam' diye kamuoyuna açıklanmıştı. Ancak zammın açıklandığı günden bu yana asgari ücretin alım gücü hızla azaldı. Temel ve zorunlu tüketim maddelerine yapılan yüklü zamlar asgari ücretle geçinmeyi şimdiden olanaksız hale getirdi. Üstelik milyonlarca emekçi yılın ilk günü gelen zamları mevcut 2 bin 825 liralık asgari ücretle karşıladı. 4 bin 253 liralık yeni asgari ücret ilk olarak önümüzdeki ocak sonu veya şubat ayında ödenmeye başlayacak ve o gün gelinceye kadar alım gücü daha da düşecek.

‘Asgari ücret zammı geri alınıyor’

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) yeni yılda birbiri ardına gelen zamlara tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “Asgari ücrete verilen zam oranı katlamalı olarak geri alınmaktadır” ifadeleri yer aldı.
Dernek açıklamasında, “Döviz kurundaki düşüşün marketlerde raf fiyatlarına yansıması gerektiğini günlerce söylediniz. Ama siz fiyatları indirme yerine yeni zamları yılbaşı hediyesi sunarak bindirdiniz. Üstelikte bu zamların hepsi market raflarındaki tüketicinin temel ihtiyaçlarına yansıyacak. İğneden ipliğe her şeye zam geldi. Çay kaşığı ile verdiniz, kepçe ile geri alıyorsunuz, şimdiden asgari ücretin alım gücü zam öncesine düşmüştür. Zamların geri çekilmelidir. Tüketicilerin yaşam kalitesini yükseltecek önlemler alınmalıdır. Televizyonlarda “sade vatandaşın dolarla işi nedir ki” diyerek adeta vatandaşın aklı ile alay eden yönetenlere soruyoruz, bu zamların gerekçesi nedir? Eğer kur artışlarından kaynaklı ise bu zamların kiminle işi var? Aklımız ile alay mı ediyorsunuz?” denildi.

 

What's Your Reaction?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0