BİR KUŞADALI'DAN DAHA KUŞADALI

Kuşadası'nda siyaset, kültür ve sanat denince akla ilk gelen isim Murat Yakar ile sohbet gerçekleştirdik.

BİR KUŞADALI'DAN DAHA KUŞADALI

Murat Yakar'ın bugüne kadar bulunduğu görevler.

Kuşadası Kültür ve Sanat Derneği kurucu üyeliği, Kuşadası Kütüphane Yaptırma Yaşatma  Kültür ve Sanat Derneği kurucu üyeliği ,14 yıl başkanlığı ve onursal Başkanlığı, Kuşadası Kent Meclisi Kurucu üyeliği ve uzun süre yönetim kurulu üyeliği, KEGEV kurucu mütevelli heyeti üyeliği, yönetim ve denetim kurulu üyelikleri, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği kurucu üyeliği ve ikinci başkanlığı, KUTO’  da meclis üyeliği ve disiplin kurulu üyeliği, Kuşadası SHP ilçe yönetim kurulu üyeliği, kuşadası CHP ilçe yönetim kurulu üyeliği, ilçe ve İl delegeliği ve Kuşadası belediyesi meclis üyelinde bulundu.

Murat Yakar : 

1960 yılında Antakya'da doğdum. İlk okul, orta ve lise öğretimimi Antakya'da tamamlayarak siyasi nedenlerden dolayı üniversitede eğitimimi yarıda bırakmak zorunda kaldım. Ankara'da bir süre olcay Poyraz Reklamcılık şirketinde çalışmaya başladım. Bu arada Ankara'da Sanat Tiyatrosu'nda ve Ruhi Dostlar kadrosunda kültürel sanatsal etkinliklere katıldım.

Askerliğimiz izmirde yaparken Kuşadası ile tanıştım. Kuşadalı asker arkadaşlarımızla sık sık Kuşadası'na gidip gelmeye başladım. 1984 yılında Kuşadası'na yerleşmeye karar verdim. Daha sonra ise Kuşadası'nda restoran işletmeye başladım. Kısa bir süre sonra ise iş değişikliği yaparak merakım olan ayakkabı sektörüne geçiş yaptım. Kuşadası'ndaki en büyük eksiklil olan marka ayakkabıcılığı 'VIOLA SHOES' i ben getirdim. Geldiğim yıl dostlarla kentin kültür ve sanat derneğini kurduk. Ardından bir tiyatro grubu oluşturturmuştuk.  
80'li yıllarda belediye düğün salonundan başka salon olmadığı için oyunlarımızı burada gerçekleştiriyorduk.

Bize biraz o yılları anlatırmısınız?

1980 yıllarında Kuşadası'nda kültürel ve sanatsal içerikli hiçbir dernek veya vakıf yoktu. Bu anlamda Ankara’dan sonra Kuşadası bana çok garip gelmişti. Daha sonra 1980 ihtilalinden sonra kapanan kütüphane derneğini,

1990 yılında bir takım dostlarla yeniden yaşatmaya kararı aldık. 

Bize 1995 yılındaki geleneksel kitap şenliğini anlatırmısınız?

2 Mart 1995 tarihinde yaklaşık 1 yıl yoğun emek ve uğraşlar verilerek Geleneksel Kitap Şenliği düzenlemiştik. Temel amacımız  Kuşadası’nın rantla, kıyı yağmacığıyla anılmaması, kültürle, sanatla, edibiyatla anılacak bir kültür kenti olmasıydı.

Bütün organizasyonlar bitmiş,okullarda programlar, meydanlarda imza günleri, paneller, bir hafta boyunca sinevizyon gösterileri, meydanlarda kamyon tiyatroları sahnelenecekti.  Konaklamalar, ulaşım  dahil herşey halledilmişti. 

Size yasak getirilmişti. Bize bu olayıda anlatırmısınız?

Müthiş bir kortejle kitap şenliği başlayacakken 3 gün kala güvenlik gerekçesiyle Aydın Valiliği tarafından şenlik iptal edildi.

Dernek başkanı olarak ben ve kütüphane müdürü Ali Çalışkan kaymakamlığa çağrıldığımızda vali yardımcısı, bölge Mit müdürü ve Aydın Garnizon komutanı bana açıkladıklarında, hayatımın şokunu yaşamıştım.  Bu duruma itiraz ettiğimde ise ‘’ Lütfen anlayın artık bu şenlik yapılmayacak’’ diyerek kestirip atmışlardı. 
Kütüphaneye dönüp son hazırlıkları yapan öğretmen arkadaşlar, öğrencilere ve dernek yöneticilerine kitap şenliğinin iptal edildiğini söylemek ayrı bir üzüntüydü benim için.Kitap şenliğine katılacak yazarlar ise Aziz  Nesin, İnci ARAL, Hüseyin Yurtaş, Ayla Kutlu, Gülten Dayıoğlu , Tomris Uyar gibi Türkiye'nin en değerli yazarlarıydı. 

Bu durumu çözmek adına herhangi bir girişimde bulundunuz mu ?

1998 yılında, alternetif turizmin politikalarının yaratılması ve Kuşadası'nda kültür ve sanat politikalar oluşması adına 'KÜKSAD' bir danışma kurulu toplantısı organize ederek, Kuşadası'nda yaşayan ve bir dönem yaşamış tüm sanatçı ve edebiyatçıları buluşturduk. Toplantı sırasında katılımcılarımız katkısıyla 60 adet rapor sunuldu .
Kent meclisi kurucu üyesi, kent meclisi kültür ve sanat komisyonu başkanı olarak bu raporu ilçeye katkı katması umuduyla, Kuşadası Belediyesi'ne sundum ne yazık ki bu raporlar yer alan önemli ve kamu yararı taşıyan, önerilerden hiç biri belediye başkanları tarafından ciddiye alınmadı.

Kuşadası'nın  neden bir kültür merkezi olmadı?

14 yıllık KÜKSAD başkanlığım döneminde ilçemize bir kültür merkezi kazandırmak adına dönemin belediye başkanı Lütfü Suyolcu ile görüşülmüş. Yine dönemin Aydın kültür müdürü Özgen Karaca ve Kütüphane müdürü Ali Çalışkan ile bakanlık nezdinde yaptıüımız ziyaretler ve istişareler sonucunda çevre yolunda şuan da Kuşadası'nın en değerli 4 dönümlük hazine arazisinin kültür merkezi olarak imar planına alınması ve kültür bakanlığına tahsis edilmesi sağlanmıştır. O dönemde imar planında tek kültürü merkezi olan yer şuan Kuşadası'nın en pahalı villarının olduğu sitedir.
Hala Kuşadası imar planında kültür merkezi yoktur. Bildiğim kadarıyla top sahası için alınmış. Bir kültür merkezi imar durumu vardır. Projeyi gördüğümüz kadarıyla ne kadar kültür merkezi olacağı tartışılır. 

What's Your Reaction?

like
0
dislike
0
love
1
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0