Aydın'da daire fiyatları iki yılda yüzde 114 arttı

Son günlerin en çok konuşulan konularından biri olan daire fiyatları Aydın’da da el yakmaya başladı. Aydın'da satılık daire fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 55,8 oranında artış gösterdi. Son iki yıldaki artış oranı yüzde 114’e ulaştı.

Aydın'da daire fiyatları iki yılda yüzde 114 arttı

Aydın’da satılık daire fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 55,8 oranında artış gösterdi. Son iki yıldaki artış oranı yüzde 114’e ulaştı. Ekim ayında Aydın’da 3 bin 196 adet konut satışı gerçekleşirken yılın ilk on ayında Aydın’da satılan toplam konut sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,5 oranında azalarak 24 bin 961 adede geriledi.

Ülke genelindeki konut satışları Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 6,6 oranında düşüş göstererek 137 bin 401 düzeyinde gerçekleşti. Ocak-Ekim ayları arasındaki on aylık dönemde gerçekleşen konut satışları ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 15,2 oranında düşüş kaydetti ve 1 milyon 86 bin 539 adede geriledi. Geçen yıl konut kredisi faizlerinde yapılan indirim kampanyaları ile patlayan konut satışları göz önüne alındığında bu normal bir durum sayılabilir. Ancak yeni konut satışlarında son üç yıldır devam eden gerilemenin bu sene de devam edeceği anlaşılıyor. Bu yılın ilk on ayında ikinci el konut satışları 757 bin 469 adede ulaşarak toplam satışların yaklaşık yüzde 70’ini oluşturdu. Öte yandan yabancıların konut alımları Ekim ayında 5 bin 893 adet düzeyinde gerçekleşirken Ocak-Ekim döneminde yabancılar tarafından satın alınan konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38 oranında arttı. Konut fiyatlarındaki artış trendi, maliyetlerin tırmanışından ötürü hız kesmeden sürüyor. Aydın Kuşadası satılık daire fiyatları son bir yılda yüzde 61,5 oranında artış gösterdi. Döviz kurlarının tarihi rekor seviyelere ulaştığı şu günlerde yabancılara konut satış rakamlarının daha da artması beklenebilir. Son üç ayda T.C. Merkez Bankası’nın politika faizinde yaptığı toplamda 400 baz puanı bulan indirimlerin hemen ardından kamu bankaları da konut kredisi faiz oranlarında indirimlere gittiler. Ancak gelen faiz indirimleri ve uygulanan yeni ekonomi politikasının etkisiyle fırlayan döviz kurları maliyetler üzerinde büyük etki yaratacak. Konut fiyatlarında geçen yıl başlayan rallinin dövizdeki yükselişin yaratacağı enflasyon dalgası nedeniyle önümüzdeki sene de devam edeceği öngörülüyor. TUİK tarafından en son Eylül ayı rakamlarına göre açıklanan inşaat maliyet endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 39,5 oranında artış kaydetti. Yine TUİK’in açıkladığı Ekim ayı üretici fiyat endeksi ise son 20 yılın zirve rakamına ulaşarak yıllık bazda yüzde 46,31 oranında artış gösterdi. T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan resmi rakam olan Eylül ayı konut fiyat endeksi, son bir yılda yüzde 35,5 oranında artış sergileyerek tarihin en yüksek seviyesine çıktı.

What's Your Reaction?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0