AŞI PASAPORTU… AVRUPA ÜLKELERİ NE YAPIYOR?

İngiltere'nin corona virüsünde aşı pasaportu uygulamasından geri adım atması sonrası gözler Avrupa ülkelerindeki gelişmelere çevrildi. İşte AB ülkelerindeki uygulama ve aşı pasaportunda son durum...

AŞI PASAPORTU… AVRUPA ÜLKELERİ NE YAPIYOR?

Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıkan ve dünya genelinde 4.6 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açan corona virüsü salgını etkisini sürdürüyor. Salgında aşılama kampanyaları hızlansa da, ortaya çıkan yeni varyantlar ülkeleri yeni önlemler almaya itebiliyor.

Corona virüsüne karşı aşılanan kişilerin, ülkeler arası seyahatlerinden, toplu etkinliklere katılmalarına kadar geniş çaplı uygulanması hedeflenen aşı pasaportu uygulaması tartışmaların hedefinde.

İngiltere’de spor müsabakalarından gece kulüplerine girişe kadar pek çok alanda devreye gireceği açıklanan aşı pasaportu uygulaması artan tepkiler sonrası geri çekildi. Aşı pasaportunun toplum arasında büyük bir ayrımcılığa yol açacağı endişesi yüksek sesle dile getirilmişti.

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian, Avrupa ülkelerindeki aşı pasaportuyla ilgili merak edilenleri 4 soru başlığı altında değerlendirdi. İşte o maddeler ve Avrupa’da son durum…

CORONA PASAPORTU NEDİR?

İlk olarak İsrail’de ortaya çıkan corona pasaportu birden fazla isimle adlandırılıyor. Yeşil geçiş, güvenli bilet, corona pasaportu bunlardan bazıları. Genel olarak akıllı telefonlardaki dijital belgelerden oluşuyor. Corona virüsüne karşı aşı durumunu gösteren QR kodları içinde barındırıyor. Bu kod aşı olup olunmadığını, hastalığın geçirilip geçirilmediğini ya da negatif test sonucunu gösteriyor.

Avrupa’da bazı ülkeler, birlik içindeki dolaşım için AB’nin dijital sertifikasıyla uyumlu ulusal corona aşı kartları da geliştirdiler.

HANGİ ÜLKELER KULLANIYOR?

What's Your Reaction?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0