2022 YILINDAKİ GİRDİ FİYATLARI ELE ALINDI

Artan girdi fiyatlarının üretimin önündeki en büyük engel olduğu belirtilirken, gübre ve mazot desteklerinin güncellenmesi talebinde bulunuldu.

2022 YILINDAKİ GİRDİ FİYATLARI ELE ALINDI

Söke Ziraat Odası Meclisi 2022 yılının ilk meclis toplantısını dün saat 12.00’de gerçekleştirdi.

Söke Ziraat Odası Meclisi gündeminde 2022 yılındaki girdi fiyatları ele alındı. Artan girdi fiyatlarının üretimin önündeki en büyük engel olduğu belirtilirken, gübre ve mazot desteklerinin güncellenmesi talebinde bulunuldu.

Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Mustafa Tanyeri, yağışların sevindirici olduğunu, barajlardaki su yüksekliğinin moral düzelttiğini söyledi. Söke Ovası’nın %40’lık bölümüne buğday ekimi yapıldığını belirten Mustafa Tanyeri, buğday arkası üretimin büyük olasılıkla pamuk olacağını söyledi.

Mustafa Tanyeri, 2022 yılında en büyük sorunun girdi maliyetleri olduğuna dikkat çekerek “Bildiğiniz üzere geçtiğimiz hafta Ankara’ya gitmiştik. Ankara’da Tarım Bakanlığı yetkililerine girdi fiyatlarının arttığını, gübrede %500, mazotta %100 bir artışın olduğunu dile getirdik. Mazottaki artış durmuyor. Nisan ayına kadar bu gidişle mazot fiyatları 16 TL’yi geçecek. 16 TL’ye mazot alarak tarlaya girip üretim yapmak, üreticiyi oldukça zorlayacak. 100 litre mazot alan bir traktörün deposunun ful ettiğimizde 1430 TL ödemek durumundayız.” dedi.

Gübre fiyatlarının da fahiş oranda yükseldiğine dikkat çeken Mustafa Tanyeri “Geçtiğimiz mart ayında üre cinsi 50 kilogramlık bir torba gübrenin fiyatı 150 TL idi. Bu rakam bir ara 940 TL’yi gördü ve daha sonra düştü. Şu anda 600 TL. Ancak yine de çok yüksek. Bir torba gübreye 600 TL vererek hiçbir üretici toprağa gübre atamaz. Tarım Bakanlığı’na gübre desteğinin artırılmasını, gübre fabrikalarındaki yaşanan artışa müdahale edilmesi gibi önerilerimizi ilettik. Bugüne kadar gübre fiyatları istediğimiz düzeyde düşmedi. Gübre fiyatları üzerinde kesinlikle bir düzenleme yapılmalıdır, gübre fiyatları düştü, ancak yeterli değil. Bu şartlarda üretici az gübre atacak ya da hiç atmayacaktır. Bu da doğrudan üretimi etkileyecek” dedi.

Mazot ve gübre fiyatlarının yanı sıra zirai ilaç, tohum fiyatlarının da üretimin önündeki en büyük engel olduğunu belirten Mustafa Tanyeri “Bizim hükümetten istediğimiz bir an önce mazot, gübre, zirai ilaç ve tohumda fiyat artışlarının önlenmesidir. Üretimin devamlılığı için girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekir. Bakanlığa desteklerin artırılarak üretimin devamlılığının sağlanmasını talep ettik. 2022 yılında girdi maliyeti nedeniyle üretimde zorlu bir yıl yaşanacak. Bizim önerimiz mazota, gübreye yapılan zam kadar desteklerin artırılmasıdır. Bugün itibarıyla mazot gübre destekleri oldukça düşük kaldı. Destekler değerini kaybetti. Gübre fiyatı 100’de 400 arttıysa devletin üreticiye verdiği gübre desteği de yüzde 400 artmalıdır. Mazotun fiyatı %100 arttı ise desteklemesi de %100 arttırılmalıdır. Ancak bu şartlarda üretimin devamlılığı sağlanabilir. Girdi artışları oranında desteklerin artırılmasını istiyoruz” dedi. 

 

What's Your Reaction?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0