AYDIN'DA DEVE GÜREŞLERİ TAKVİMİ BELLİ OLDU, HAYVAN HAKLARI DERNEKLERİ TEPKİLİ
Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinin vazgeçilmez etkinliklerinden olan deve güreşlerinin Aydın'da yapılacağı tarihler belli oldu.
Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu (DEGÜF), devecilik ile ilgili toplantı düzenledi. Efeler ilçesi, Şükran Güngör-Yıldız Kenter Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıya Aydın, Çanakkale, İzmir ve diğer illerden deveci dernekleri ve üyeleri katıldı.
Oluşturulan takvime göre Aydın'da deve güreşlerinden birincisi 21 Kasım'da Efeler'e bağlı Işıklı Mahallesi'nde, sonuncusu 27 Mart'ta Germencik'e bağlı Ortaklar Mahallesi'nde yapılacak. Diğer güreşlerin tarihleri de şu şekilde: "28 Kasım'da Sultanhisar Atça'da, 5 Aralık'ta Koçarlı'da, 12 Aralık'ta Karacasu- Söke Bağarası-Köşk'te, 19 Aralık'ta İncirliova Hacıaliobası'nda, 26 Aralık'ta Efeler'de, 2 Ocak'ta İncirliova'da, 9 Ocak'ta Germencik'te, 23 Ocak'ta Didim ve Sultanhisar'da, 30 Ocak'ta Kuşadası ve Karpuzlu'da, 6 Şubat'ta Yenipazar'da, 13 Şubat'ta Kuyucak'ta, 20 Şubat'ta Nazilli ve Çine'de, 27 Şubat'ta Bozdoğan ve Söke'de, 6 Mart'ta Köşk'te.
Haytap’dan Deve Güreşine Karşı Tepki
Hayvan hakları örgütleri, Ege’nin her köşesinde düzenlenen deve güreşlerine karşı direniş timi kuruyor. Köpek ve horoz dövüşlerine karşı mesafe alan örgütler bu kez kararlı.
GEÇMİŞİ 200 yıl öncesine dayanan ve başta Aydın olmak üzere İzmir, Manisa, Muğla, Denizli, Çanakkale ve Balıkesir’de her yıl geleneksel olarak düzenlenen deve güreşleri tartışma konusu oldu. Köpek ve horoz dövüşlerine karşı önemli mesafe alan hayvan hakları örgütleri, “Folklorik amaçlı gösteri” kapsamında suç sayılmayan deve güreşlerine karşı birleşiyor.
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Temsilcisi ve Dövüş Gerçeği Grubu Sözcüsü Ege Sakin Bitikli, İspanya’nın pek çok bölgesinde boğa güreşinin yasaklandığını hatırlatarak “Dövüş Gerçeği grupları kurduk ancak develer için yeterli mesafe alamadık. Bundan böyle bu organizasyonlar için organize çalışmalar yapacağız. Böyle bir gelenek, vahşet olmaz” diyerek ilk işareti verdi.
Kapı kapı gezeceğiz
- Hayvan Hakları Savunucuları Derneği Başkanı Nezahat Uyanık: Hiçbir hayvan caniliği haketmez. Bizim güreş geleneğimiz insanlar arasında yapılan yağlı güreştir. Yasanın arkasına saklanıyorlar. Katilliğe yasa mı olur?
- HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder: Hayvanlar dövüş anında sinirle birbirlerinin kafalarını ve bacaklarını ısırıyorlar. Ege’nin her köşesinde ev ev gezip halkın bilinçlenmesini sağlayacağız.
Aydın’da başladı tüm Ege’ye yayıldı
Aydın’ın İncirliova ilçesinde 200 yıl önce başlayan deve güreşleri zamanla toplumsal bir eğlence halini aldı. Güreşler, eğitim, sağlık, spor ve sosyal amaçlı konularda faaliyet gösteren dernekler tarafından düzenleniyor.
İLK ZAFER BAYRAKLI
Düzenlendiği tüm kentlerde binlerce izleyici çeken deve güreşi festivallerinin sonuncusu Bayraklı’da yapıldı. Kanlı görüntüler ardından HAYTAP üyelerinin yoğun girişimleri sonuçverdi. Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ilçede böyle bir duruma bir daha izin vermeyeceğini bildirdi. Gaziemir ve Bornova belediyeleri de deve güreşlerinde geri adım attı.